WEB 3.0 – Mit kell tudni az internet új korszakáról?

Főoldal > WEB 3.0 – Mit kell tudni az internet új korszakáról?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

WEB 3.0 – Mit kell tudni az internet új korszakáról?


2022/03/28
ZH

Egyre több helyen olvashatunk róla, hogy a mindennapjainkat erősen meghatározó internet egy új meghatározó korszakához érkezik. Elérkezett a jövő és vele együtt a web 3.0, ami teljesen átalakítja a felhasználók közösségi szokásait és hatással lesz az életünk számos területére is. Nézzük meg mit is kell tudnunk róla.

web 3.0

Internet a kezdetektől

A ma már internetezésnek nevezett tevékenység az 1990-es években kezdődött és azóta már az egész világunkat meghódította. A kezdetekben körülbelül hárommillió felhasználó volt a világon, ami egy kis töredékei a mai felhasználók számát tekintve, ami hozzávetőlegesen hárommilliárd. A kor tech gurui már a kilencvenes években is tudták, hogy az internet egy olyasfajta változást hoz életünkbe, ami teljesmértékben befolyásolja majd a mindennapjainkat és nem csak pár emberét, hanem a világon mindenkiét. Az emberek kezdték megismerni a weboldalak világát, egy kis ügyességgel már tudtak weboldalt készíteni, mára viszont már egy hatalmas online térré nőtte ki magáta, ahol konkrétan az ember el tud veszni. Weboldalak milliónyi állnak rendelkezésünkre, ha keresünk valamit, ami megnehezíti dolgunkat, ha nem tudjuk pontos mit és hol keressünk. A dolgon nem segít az sem, hogy lassan mindenki az online térben él és mindenki online tartalmat szeretne létre hozni. A keresési haszontalan próbálkozások problémájára a Google jelentette a megoldást, a tartalomgyártók pedig elkezdtek fórumokat, blogokat használni, majd megjelent a közösségi média és vele együtt a web 2.0, azaz a közösségi internet.

 Az uralkodó web 2.0


Az internet felhasználóinak száma évről-évre és napról-napra nőtt és ma már sokan úgy tartják, hogy aki nem található meg valamilyen közösségi oldalon az nem is létezik. Ennek okán már elengedhetetlen, hogy egy szervezet, vállalat vagy cég is megjelenjen az interneten, így a cégek mellett a reklámipar és a kereskedelem is folyamatosan digitalizálódott. Egyenesen arányosan az internet terjeszkedésével az internetes veszélyek egyre nagyobb számban vannak jelen. Említhetjük itt a polarizált társadalmakat, az adatainkkal való visszaélést, és az álhírekkel való félretájékoztatást. Sir Tim Berners-Lee, akit az internet atyjának tekinthetünk, úgy gondolja az ő korai idealizmusát párosítva az elmúlt évek kiábrándultságával párosítva jelenhet meg a web 3.0.

 

Ilyen lesz a web 3.0


Ugyan pontosan még nem lehet definiálni, de már számtalan ötlet megfogalmazódott arról, hogy milyen is lesz a web 3.0. Az új internet decentralizáltságában mindenki egyetért. Amit a pénzügyi szektorban a blokklánc-alapú technológiák lehetővé tettek a kriptovalutákkal, az befolyásolhatja a többi ipariszektort is, legyen az zeneipar, oktatás vagy a közösségi média. Ahhoz, hogy az internet megváltozzon, elengedhetetlen a mostani mindenki által utált adatgyűjtési rendszer megváltoztatása. Tim létrehozott egy projektet, ami a Solid névre hallgat és aminek segítségével az adatainkat egy személyes online adattárolón tarthatjuk, azaz podokban ( personal online data store). Egy ember rendelkezhet több poddal is, amiket kategorizálhat, személyes fotókra vagy orvosi dokumentumokra és okos otthonunk adatait is tárolhatjuk rajta. Megváltoztatja majd a közösségi média használatát is, ugyanis hozzáférést kell adnunk az adott platformnak a podunkhoz és így tudunk majd például képeket közzétenni. Ha pedig orvosnál járunk, akkor neki kell hozzáférést adnunk az orvosi adatainkat tároló podunkhoz, ahonnan látja a kórtörténetünket. Természetes minden adat a sajátunk és mi rendelkezünk felette. De ez csak egy ötlet a sok közül.


Sokan vitatják, bár eléggé népszerű web 3.0 jelenségnek számítanak az NFT-k, azaz a non.fungible, magyarul fel nem cserélhető tokenek. Ezzekkel a tokenekkel lehetővé vált, hogy valami a miénk lehet, amiből szó szerint végtelen másolat létezik.


Az internet új paradigmájához sorolhatóak még a háromdimenziós virtuális környezet előretörése, vagy a keresések személyre szabása és az adatközpontok demokratizálása is. A közösségi média tulajdonosok, mint Mark Zuckerberg, kezdenek ráállni a blokklánc -technológiák kihasználására, mert semmiképp sem szeretnének elavulttá válni és kimaradni a web 3.0 által létrehozott új világból. 
 
Elemzések Felmérések Jövő Kimutatások Külföld Múlt Online marketing Piac StatisztikákLegfrissebb cikkek


Ez a 7 dolog kell egy hatékony csapatépítőhöz
Egy hatékony csapatnak vannak bizonyos jellemzői. Az üzleti életben, mint a legtöbb emberi törekvésben, a legjobb csapatok nyernek. Az a munkacsoport, üzleti egység vagy szervezet, amely hatékony csapatként működik, mindig felülmúlja azt, amelyik nem. De milyen tényezőknek kell jelen lenniük a "nagyszerű csapatmunka" létezéséhez, és hogyan kell hatékony csapatokat építeni? Mutatjuk, milyen 7 tényező kell egy hatékony csapathoz, azaz milyen faktorokra kell a csapatépítés során koncentrálni. A szakirodalom csak 7C-nek nevezi a modellt, ami az angol kezdőbetűkből ered, ugyanis mindegyik tényező c betűvel kezdődik angolul.
5 ok, amiért érdemes csapatépítésbe invesztálni
Egy jó cégvezető, csoportvezető azt szeretné, ha az üzletben minden ember a csapat fontos tagjának érezné magát, nem pedig egy kívülállónak, és kacsintgatna más területek felé. Ezt úgy lehet megtenni, ha arra bátorítjuk a munkatársakat, hogy vegyenek részt egy csapatépítő workshopon.  Íme 5 ok, amiért fontos a csapatépítés minden munkahelyen, és amiért érdemes ebbe fektetni időt, energiát, és pénzt is.
Minden ami üzlet!

Üzleti blog azok számára, akik naprakészek szeretnének lenni az üzleti világban történő eseményekkel. Ezen a portálon olyan üzleti dolgokról lesz szó, amivel megkönnyíthetem a mindennapjaidat neked is, ha üzleti témáról van szó!

 

Üzlet a hétköznapokban!

Hogyan oszd be az idődet hatékonyan? Hogyan legyünk produktívak? Mit kell mondani egy állásinterjún? vagy Hogyan legyek jó vezető? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a blogomat olvasod. Böngéssz az üzleti cikkek között és könnyítsd meg az üzlettel töltött hétköznapokat.

Hírek, érdekességek és üzleti programlehetőségek

 Az oldalon megtalálod az aktuális híreket és érdekességeket az üzleti világból. Üzleti események és programok, amiken érdemes részt venni, ha Te is az üzlet világában mozogsz!

Kitekintő

Kezdd velem a napot egy jó kávé mellett, és értesülj minden fontos dologról,amik az üzleti világban történtek! Számomra fontos, hogy tartalmaim olyan témákat érintsenek, amik érdekesek és izgalmasak, hogy olvasásukkal élményt is nyújtsak számodra!