Milyen SEO stratégia az, ami működik 2022-ben? A Google találati listáján keresőoptimalizálás szóra jelenleg első Máté Balázst seo szakértőt kérdeztük

Főoldal > Az egyszerűsített SEO stratégia 2022-re

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az egyszerűsített SEO stratégia 2022-re


2022/05/19
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A SEO nagyvonalakban mindenkinél ugyan úgy zajlik: a marketingesek igyekeznek a legjobb kulcsszavakkal bejutni az első organikus találatok közé. Azonban még ezt a szimpla koncepciót is lehet egyszerűbb és komplikáltabb irányból megközelíteni. 

Milyen SEO stratégia az, ami működik 2022-ben? A Google találati listáján keresőoptimalizálás szóra jelenleg első Máté Balázst seo szakértőt kérdeztük


Ha szeretnél viszonylag kevés erőfeszítéssel jó eredményeket elérni, akkor az alábbi útmutató sokat segíthet majd 2022-es SEO stratégiád kiépítésében!

 Mi az a SEO stratégia (és hogyan csináld jól)?

A SEO stratégia magába foglal minden olyan tervezést és kivitelezést, ami segít magasabb organikus pozíciókat elérni a Google keresőtalálati oldalain.

 

A legsikeresebb SEO stratégiák kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi tartalmak elkészítésére és optimalizálására.

Mindenkinek megvan a maga SEO stratégiája, ma pedig egy egyszerűbb verziót olvashatsz, ami felesleges bonyolítások nélkül vezet végig a SEO sikeres kivitelezésén. Ennek a stratégiának három fő lépése lesz:

 

 1. Az oldalak elkészítése
 2. Az egyszerű rangsorolások megcélzása
 3. További optimalizálások

 

1. Az oldalak elkészítése

Ha nincsenek tartalmaid, akkor egyszerűen nem tudsz mivel rangsorolni a Google találatai között. Éppen ezért az első lépés kulcsszókutatást végezni, amely alapján elkészítheted majd ezeket a tartalmaidat. Ez a keresőoptimalizálás alapja.

 

1. Válassz egy jó kulcsszókutató eszközt

A kulcsszókutatás célja rátalálni azokra a kulcsszavakra, amelyeket ideális ügyfeleid is használnak az online keresésekhez. Erre rengeteg online eszköz képes, a mai útmutatóban pedig az Ahrefs Keywords Explorerét vesszük alapul a stratégia kivitelezéséhez.

 

A Keywords Explorer használatához először is válaszd ki, hogy melyik platformon szeretnél keresni (ez legyen a Google), illetve ne felejtsd el kiválasztani az országot sem.

 

A keresés végrehajtása után a kapcsolódó kulcsszavak egy táblázatban felsorolva jelennek meg. Ha szeretnéd tudni, hogy nagyjából mekkora forgalmat szerezhetsz, ha az első helyre rangsorolsz egy-egy kifejezésre, akkor vizsgáld meg a TP (lehetséges forgalom) oszlopot. Ez az érték mutatja meg, hogy mekkora a jelenleg első helyre rangsoroló oldal havi látogatottsága.

 

2. Készíts tartalmakat a keresőszándék alapján

Az emberek általában valami konkrét dolgot keresnek, amikor a Google-t használják, ezért, ha szeretnéd javítani rangsorolásodat, akkor ez alapján kell elkészítened tartalmaidat is. Ezt nevezzük a SEO-ban keresőszándéknak.

 

Ha szeretnéd kideríteni, hogy a Google milyen keresőszándékot lát egy-egy kulcsszó mögött, akkor keress rá arra a kifejezésre, és nézd meg, hogy milyen találatokat látsz az első oldalon.

 

Ha például a „lakberendezés” szóra keresel rá, akkor az első organikus találatok online lakberendezési magazinok lesznek. Ha erre a kifejezésre szeretnél rangsorolni, neked is ilyen jellegű tartalmakat kell majd készítened. Ha éttermi marketinggel foglalkozol, akkor az éttermek marketingjéhez kapcsolódó szavakra, pl.: étterem keresőoptimalizálás, vagy étterem instagram marketing.  Ezek mind az éttermi marketing eszközei. Ha egészségügyi marketing a témád, akkor ugyan ezek a szavak, csak az egészségügyre vonatkoztatva, pl egészségügyi SEO.

 

3. Foglalkozz az on-page SEO-val

A keresőszándék megcélzása mellett az on-page SEO, vagyis a weboldalon végzett keresőoptimalizálás is nélkülözhetetlen feladat. Az on-page SEO a cím, az URL és a meta leírás optimalizálásából áll.

 

Amikor ezeket az elemeket készíted el (vagy optimalizálod utólag), akkor az alábbiakra figyelj oda:

 

 • Mind a cím, mind pedig a meta leírás passzoljon a keresőszándékhoz
 • A cím ne legyen túl hosszú, különben a Google levágja majd a végét a találatok között
 • A cím és az URL is tartalmazzák az oldal elsődleges (legfontosabb) kulcsszavát
 • Használj rövid, beszédes URL-t
 • A meta cím legyen lényegre törő, és ösztönözze kattintásra a kereső felhasználókat

 

2. Csapj le az egyszerű rangsorolási lehetőségekre

Ha követted a fenti lépéseket, akkor remélhetőleg előbb vagy utóbb elkezdesz majd előkelően rangsorolni néhány kulcsszódra a Google találati oldalain.

 

A probléma csak az, hogy manapság ez már önmagában nem elegendő ahhoz, hogy organikus forgalmat is szerezz ezekkel a jó pozíciókkal. A Google átkattintási arányai folyamatosan csökkennek, még az első oldalon is.

 

A legtöbb felmérés szerint a 6. organikus találati pozíció mindössze a kattintások 1,9%-ára számíthat, míg a 3. találat a kattintások 7%-ából részesül. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a 2-10 pozíciókban rangsoroló kulcsszavaid érdemlik a legtöbb figyelmet, hiszen ezekből hozhatsz ki jóval többet, ha sikerül egy-két pozícióval feljebb jutnod velük.

 

Azonban nem csak az alapján állapíthatod meg az egyszerű rangsorolási lehetőségeket, hogy mekkora extra forgalmat hozhatnak. Érdemes figyelembe venned azt is, hogy egy-egy kulcsszó mekkora értéket képvisel céged számára.

 

Lássuk, hogy mi kell ehhez:

1. Nézd meg, hogy mikre rangsorolsz a 2-10 pozíciókban

Ha használsz valamilyen kulcsszókövető eszközt, amivel folyamatosan figyeled, hogy kulcsszóiddal mely pozíciókban jelensz meg, akkor szűrj a 2-10 pozíciókban megjelenő kulcsszavakra. Az Ahrefs Rank Tracker eszköze például kínál ilyen funkciót.

 

Ezt a listát aztán rendezd becsült forgalom vagy havi keresési arány szerint csökkenő sorrendbe.

 

Így megkapod azokat a tartalmakat, amik egész jól rangsorolnak elsődleges kulcsszavukra, de azért még mindig lehetne javítani rajtuk.

 

Ha tehát sikerül ezek közül valamelyiket néhány pozícióval feljebb juttatnod a Google találati listáin, akkor jó eséllyel nagyobb forgalomra is számíthatsz majd tőlük.

 

2. Koncentrálj a legfontosabb kulcsszavakra

Nincs értelme azokkal a kulcsszavakkal foglalkoznod, amelyek nem hoznának több bevételt céged számára, ha jobban rangsorolnál velük. Éppen ezért az üzleti érték szemszögéből is meg kell vizsgálnod az előbb kapott listát.

 

Ha használod a Google Analyticset, akkor az ott látható adatok segíthetnek megállapítani, hogy mekkora érték állhat egy-egy oldal forgalma mögött.

 

Ha nem használsz semmilyen analitikai szoftvert ehhez, akkor kénytelen leszel magadtól megítélni, hogy mennyire értékes egy-egy tartalmad. Íme néhány példa, ami segíthet ebben:

 

 • Nagyon értékes: Egy terméked/szolgáltatásod nélkülözhetetlen megoldás a problémára, amiről a tartalom szól.
 • Értékes: Egy terméked/szolgáltatásod sokat segít a probléma megoldásában, de nem nélkülözhetetlen ahhoz.
 • Kevésbé értékes: Egy termék/szolgáltatás épp, hogy megemlíthető a tartalomban.
 • Értéktelen: Semmilyen természetes módon nem lehet megemlíteni egy terméket/szolgáltatást a tartalomban.

 

3. Optimalizálás

Sikerült tehát összegyűjtened azokat a tartalmakat, amelyek optimalizálása több értéket jelentene céged számára. Ideje kihozni belőlük a legtöbbet!
Ehhez először is ki kell derítened, hogy miért nem rangsorolnak jobban, majd meg kell oldanod ezeket a problémákat.

 

Első lépésként azokkal a tényezőkkel foglalkozz, amiket befolyásolhatsz. Ha ezek nem elegendők, akkor áttérhetsz a nagyobb falatokra.

 

Az alábbi folyamatot próbáld követni:

 

1.    Átfogóan beszél a tartalom a témáról?

a.    Ha nem, akkor bővítsd a tartalmat

2.    Rendben van az on-page SEO?

a.    Ha nem, akkor erősítsd meg az on-page SEO-t

3.    Hivatkozol webhelyeden belül erre a tartalomra azokról az oldalakról, amikhez kapcsolódik?

a.    Ha nem, akkor helyezz el néhány releváns belső hivatkozást más tartalmakban

4.    Erős visszahivatkozásaid vannak más webhelyektől?

a.    Ha nem, akkor szerezz új linkeket

 

Lássuk a felsorolt lépéseket részletesebben is.

 

1. Bővítsd a tartalmat

Ha a tartalom már most jól rangsorolt az elsődleges kulcsszóra, akkor egyértelmű, hogy a Google szerint jól passzol a keresőszándékhoz. Tehát a Google szerint egy ideális találat a kereső felhasználók számára.

 

Persze előfordulhat, hogy valamit kihagytál, és gyakran már az is segíthet a rangsoroláson, ha szimplán kiegészíted meglévő tartalmadat néhány releváns információval.

 

Ebben szintén segíthet az Ahrefs Site Explorer eszköze:

 1. Illeszd be a vizsgált oldal URL címét.
 2. Majd válaszd a „Content Gap” jelentést.
 3. Add meg azokat az oldalakat versenytársaidtól, amelyek jobban rangsorolnak az azonos kulcsszóra, mint a te tartalmad.
 4. Nyomj rá a „Show keywords” gombra

 

A megjelenő eredmények között láthatod, hogy melyek azok a kulcsszavak, amelyek kapcsolódnak a témához, és amelyekre a versenytársak kiválasztott tartalmai rangsorolnak, de a tiéd nem.

 

Érdemes tehát ezekkel a kulcsszavakkal is kiegészítened az épp vizsgál tartalmadat, egyrészt, hogy hasznosabb legyen az olvasók számára, másrészt pedig, hogy a Google is lássa, hogy alaposan foglalkozol az adott témakörrel.

 

2. Erősítsd meg az on-page SEO-t

A tartalom elkészítésekor remélhetőleg már alapból odafigyeltél arra, hogy az oldal címe, URL-je és leírása is rendben legyenek SEO szempontjából, de még így is előfordulhat, hogy volna mit javítani ezeken.

 

Az URL cím fix, és hacsak nem szeretnél átirányításokkal vesződni, nem igazán tudsz vele mit kezdeni. Azonban a cím és a leírás gond nélkül módosíthatók, és érdemes is megnézni, hogy hogyan mutatnak a találatok között:

 

 • Jól passzol a találat a kereséshez? Vagyis: rákattintana valaki, akinek egy adott szándéka van a kereséssel?
 • Mivel lehetne még relevánsabbá tenni a találatot a kereső felhasználók számára?
 • Levágja a Google a cím vagy a leírás végét? Ha igen, akkor rövidítened kell ezeken.

 

3. Helyezz el néhány releváns belső hivatkozást más tartalmakban

A belső hivatkozások azok a linkek, amelyek webhelyed oldalait kötik össze egymással. Ezek a linkek teszik lehetővé a navigációt látogatóid számára webhelyeden, illetve némi PageRank értéket is átadnak az oldalak között, ami segíthet jobban rangsorolni a Google találati oldalain.

 

Éppen ezért ajánlott minden releváns oldalt „összelinkelni” egymással. Ez viszonylag egyszerűen segíthet jobb rangsorolást szerezni webhelyed tartalmai számára.

 

Az Ahrefs ehhez is kínál egy hasznos „Link Opportunities” jelentést a Site Audit eszköz felületén:

 1. Kattints az „Advanced filter” gombra
 2. Kattints a +Rule gombra
 3. Válaszd ki a „Target page” lehetőséget az első lenyíló menüben
 4. Másold be az URL címet a jobb oldalt megjelenő mezőbe.
 5. Kattints az „Apply” gombra

 

Ez után a Source page oszlopban megjelennek azok az oldalak, amelyekben az Ahrefs belső hivatkozási lehetőségeket talált. A Keyword oszlopban azt a kulcsszót látod, ami az új hivatkozás horgonyszövege lehetne, mellette pedig a Keyword context oszlopban láthatod, hogy milyen szövegkörnyezetben jelenik meg ez a kulcsszó az oldalon. Így könnyű lesz megtalálni a tartalomban, és hozzáadni a linket.

 

Előfordulhat, hogy a kiszemelt oldal nem rangsorol elég kulcsszóra, és ilyenkor egyetlen belső hivatkozási lehetőség sem jelenik meg a listában, amikor a „Link opportunities” jelentést használod. Ilyen esetben a Page Explorer eszközzel manuálisan is elvégezheted ezt a keresést:

 1. Kattints az Advanced filterre
 2. Kattints a +Rule gombra
 3. Válaszd ki a „Page text” lehetőséget az első lenyíló menüből
 4. Írj be egy releváns kulcsszót vagy kifejést a megjelenő szövegdobozba
 5. Kattints a +Rule gombra
 6. Válaszd ki az „Internal outlinks” az első lenyíló menüből
 7. Válaszd ki a „Not contains” opciót a mellette lévő lenyíló menüből
 8. Másold be a vizsgálni kívánt oldal URL címét a szöveges mezőbe.
 9. Kattints az Apply gombra

 

Ez után megjelennek azok az említések, amelyek olyan oldalon szerepelnek, amelyek nem hivatkoznak a megadott URL-re.

 

4. Szerezz új linkeket

A visszahivatkozások a Google legfontosabb rangsorolási szempontjai közé tartoznak. Ezek azok a linkek, amik egy másik webhelyről mutatnak saját webhelyedre. Ha egy tartalmad kevesebb jó minőségű visszahivatkozással rendelkezik, mint a versenytársaid oldalai, akkor valószínűleg a rangsorolásban is lemarad majd azoktól.

 

Nem hiába ez az utolsó lépés ebben a folyamatban, ezeket a hivatkozásokat ugyanis nem egyszerű megszerezni.

 

Számos eszköz segít kideríteni, hogy egy-egy tartalmad hány visszahivatkozást („backlink”) kapott már más webhelyektől, illetve össze is hasonlíthatod saját tartalmaidat versenytársaid hasonló oldalaival.

 

Nem csak a hivatkozások mennyisége számít. A Google szemében többet ér, ha 10 jó webhely linkel rád 1-1 hivatkozással, mintha egy jó webhely linkelne rád 10 hivatkozással. A jobb linkprofil-elemző eszközök ezt is megmutatják.

 

Ha csak kicsivel vagy lemaradva az előtted rangsoroló tartalmaktól, akkor néhány új, jó minőségű visszahivatkozással jó eséllyel megelőzhetnéd őket.

 

Ehhez linképítésre lesz szükséged, ami egy külön témakör, de nagyon nagy vonalakban így zajlik:

 1. Készíts egy értékes tartalmat egy releváns témáról (vagy keress egyet a meglévő tartalmaid között).
 2. Keress fel más, hasonló témájú (nem versenytárs) webhelyeket, és kínáld fel nekik a tartalmat forrásként egy meglévő tartalmukhoz.

 

A SEO 2022 Összegezve

A SEO egy folyamatos feladat. Nincs vége azzal, hogy sikerül elérned egy jobb pozíciót – még akkor sem, ha az első helyre kerülsz.
A felhasználók keresési szokásai és a keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak, és habár a fent leírt stratégia valószínűleg mindig is érvényes lesz, a tartalmak témájában és jellegében is alkalmazkodnod kell majd ezekhez a változásokhoz, hogy ne maradj le a versenymezőnytől.
Ha mindez túl sok munkának tűnik (és valljuk be, valóban nem kevés), akkor talán itt az ideje egy tapasztalt online marketing ügynökségre bíznod a SEO-t, illetve online stratégiád többi részét is.
 
Online marketingLegfrissebb cikkek


Mit csinál egy traumatológus, és miért olyan fontosak a szakmában?
A traumatológusok kiemelkedő szerepet töltenek be az egészségügyi rendszerekben, hiszen az életmentő beavatkozásaik révén segítenek a súlyos sérülésekkel küzdő betegek gyógyulásában és rehabilitációjában.
5 elengedhetetlen felszerelés egy modern irodához
A modern iroda nem csak a munkavégzés helye, hanem a produktivitás, kreativitás és kényelem központja is. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legfontosabb felszerelést, amelyek elengedhetetlenek egy korszerű munkahelyhez. Ezek a felszerelések nemcsak a hatékonyságot növelik, hanem hozzájárulnak az alkalmazottak elégedettségéhez és jólétéhez is.
6 üzleti rendezvény, amivel erősítheted a vállalatod kapcsolatait
Üzleti rendezvények széles skálája áll rendelkezésre a vállalatok számára, hogy erősítsék kapcsolataikat, és a megfelelő események kiválasztása kulcsfontosságú az üzleti siker eléréséhez.
Minden ami üzlet!

Üzleti blog azok számára, akik naprakészek szeretnének lenni az üzleti világban történő eseményekkel. Ezen a portálon olyan üzleti dolgokról lesz szó, amivel megkönnyíthetem a mindennapjaidat neked is, ha üzleti témáról van szó!

 

Üzlet a hétköznapokban!

Hogyan oszd be az idődet hatékonyan? Hogyan legyünk produktívak? Mit kell mondani egy állásinterjún? vagy Hogyan legyek jó vezető? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a blogomat olvasod. Böngéssz az üzleti cikkek között és könnyítsd meg az üzlettel töltött hétköznapokat.

Hírek, érdekességek és üzleti programlehetőségek

 Az oldalon megtalálod az aktuális híreket és érdekességeket az üzleti világból. Üzleti események és programok, amiken érdemes részt venni, ha Te is az üzlet világában mozogsz!

Kitekintő

Kezdd velem a napot egy jó kávé mellett, és értesülj minden fontos dologról,amik az üzleti világban történtek! Számomra fontos, hogy tartalmaim olyan témákat érintsenek, amik érdekesek és izgalmasak, hogy olvasásukkal élményt is nyújtsak számodra!