Egyéni vállalkozás indítása 5 lépésben - Így indíts saját vállalkozást!

Főoldal > Egyéni vállalkozás indítása 5 lépésben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egyéni vállalkozás indítása 5 lépésben


2022/03/28
ZH

Biztosan eljátszottál már a gondolattal, hogy a magad ura legyél a munkában is, hisz nemhiába tévedtél rá erre az oldalra. Eleinte minden új dolog nehéznek bizonyul, így az egyéni vállalkozás indítása is ijesztőnek tűnhet, azonban nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik! A cikkben szereplő 5 lépésből megtudhatod, hogyan alapíts egyéni vállalkozást.

Egyéni vállalkozás indítása 5 lépésben

1.    Előkészületek

Az első lépés, hogy regisztrálsz az Ügyfélkapun. A regisztrációra két módod van, választhatod a személyes regisztrációt vagy az online folyamatot. Az előbbi egy hosszabb folyamat lehet, ami ráadásul utazással és időpont foglalással jár az okmányirodába vagy a kormányablakba, online viszont kényelmesen, otthonról elintézheted pár perc alatt és csak a személyid kell hozzá.

Az egyéni vállalkozáshoz tevékenységi kört kell választanod, amely lefedi a vállalkozás tevékenységét. Több tevékenységet is kiválaszthatsz, de egy főtevékenységnek kell lennie. Egyes tevékenységi körhöz releváns végzettség szükséges, hogy számlaképes lehess, más tevékenységek azonban végezhetők végzettség nélkül is. Az ÖVTJ jegyzékében kiválaszthatod azokat a tevékenységeket, amelyek leginkább passzolnának vállalkozásodhoz, majd az ETUS weboldalán. Könyvelő segítségét is kérheted, ha úgy érzed egyedül nem boldogulsz.Vállalkozásod számára meg kell adnod egy székhelyet, ami a hivatalos értesítési címed lesz, és ahol a vállalkozás adatait kell őrizned. A székhely megegyezhet a lakcímeddel is azonban, ha nem a te neveden van az ingatlan, akkor a tulajdonostól szükséged lesz, egy hozzájáruló nyilatkozatra. Amíg a székhely kötelező, addig a telephely bejelentés nem kötelező, de telephelyből választhatsz többet is.

Ha várhatóan kevesebb lesz az árbevételed 12 millió forintnál, akkor jó, ha tudsz róla, hogy nem kell ÁFÁ-t felszámítanod és ÁFA bevallást sem kell készítened. Kezdő vállalkozóként érdemes az alanyi adómentességet választanod, ami kevesebb adminisztrációt is jelent.

Alanyi adómentes vállalkozás esetén, illetve KATA-s vállalkozóként a vállalkozói bankszámla nem kötelező, így a már meglévő lakossági bankszámlád is elegendő lehet, de nyithatsz egy új számlát is, ha elkülönítenéd a pénzed a vállalkozás pénzügyeitől. Amennyiben mindenképp ÁFÁ-s vállalkozásban gondolkozol, akkor vállalkozói bankszámlát is kell kötnöd!

Mindenképp hasznodra lehet, ha már a legelején felkeresel egy könyvelőt, aki segít a vállalkozás indításában és a későbbiekben is intézheti a vállalkozás pénzügyeit. Egy jó könyvelő mindig tisztában van az aktuális jogszabályokkal, így nem eshetsz abba a csapdába, hogy ha magadnak könyvelsz, hogy nem tudsz valamilyen változásról és rosszul könyvelsz el dolgokat. 

 

2.    Vállalkozásod bejelentése a NAV-hoz

Ha minden előkészülettel már meg vagy, a következő lépés nem más, minthogy bejelentsd induló vállalkozásod a NAV rendszerébe. ezt online is végezheted, akár csak az ügyfélkapus regisztrációt, így időt spórolhatsz magadnak. Szükséged lesz majd az ügyfélkapus azonosítódra, majd egy új kérelmet kell benyújtanod, azon belül pedig találsz egy „egyéni vállalkozás” menüpontot, ott pedig kiválasztod a vállalkozás indítása kérelmet.

Adatok, amelyekre szükséged lesz a regsiztrációhoz:

•    adóazonosítójel
•    székhely
•    fő tevékenységi kör és melléktevékenységek
•    adózási forma
•    kívánsz-e külföldi cégekkel is együtt dolgozni - “Kereskedelmi kapcsolatot kívánok létesíteni az EK más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal.”
•    KATA nyilatkozat kitöltése – kisadózók adójával kapcsolatos nyilatkozat
•    TAJ szám
•    adószám, amennyiben már van korábbról
•    munkavégzés jellege

Ne aggódj, ha valamit nem jól töltöttél ki, vagy nem minden adatot tudtál a kitöltésnél, a későbbiekben van rá lehetőséged módosítani, vagy folytatni a kitöltést, ugyanis a rendszer automatikusan elmenti, így később folytathatod a kitöltést. Rosszul kitöltött adat esetén pedig értesítést kapsz, és javítani tudod a hibát.

 

3.    Az Iparűzési adó befizetése

Az IPA-t, azaz az iparűzési adót a székhelyednek megfelelő önkormányzathoz kell fizetned, így az településenként változhat, így mindenképp érdeklődj a pontos összegről az önkormányzatnál vagy a könyvelődnél. Az egyéni vállalkozás megkezdésétől számított 15 napon belül kell bejelentened vállalkozásodat az önkormányzathoz, és onnantól kezdve minden évben az IPA-t be kell vallanod a NAV felé május 31-ig. Egyes önkormányzatoknál egy bizonyos árbevétel alatt nem kell adót fizetned, de a bevallást akkor sem szabad elfelejtened!

 

4.    Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Sajnos még nem végeztél a bejelentésekkel, ugyanis miután elindítottad a vállalkozást és regisztráltál a NAV-nál, 5 napod van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához is beregisztrálni. A kamarai regisztrációt is végezheted online, viszont egy nyomtatványt kell kinyomtatnod és kitöltve, valamint aláírva postai úton vagy emailben be kell küldened a kamarának. Egy évben egyszer, március 31-ig fizetned kell a kamarai tagságért, amelynek díja 5000 forint. A regisztráció után viszont ne felejtsd el egyből átutalni ezt az összeget, hogy érvényes legyen a tagságod.

 

5.    Számlázás


Számlázó programodat is be kell jelentened a NAV-nak, hiszen ennek segítségével fogsz tudni számlát kiállítani. Amire szüksége lesz az adóhivatalnak az a számlázó program neve, elérhetősége, a számlázó program szolgáltatást nyújtó cég neve és adószáma, valamint a program igénybevételének napja.


Nézz körül a weboldalon, mert számos fontos információt tudhatsz meg az egyéni vállalkozásról, és más üzleti témákról! 
Bevételek Gazdaság Jövő PiacLegfrissebb cikkek


Bámulatos technológia - Mi az a Fourier-transzformációs technológián alapuló NIR spektrométer?
A Fourier-transzformációs technológián alapuló NIR spektrométerek, vagy röviden FT-NIR spektrométerek, korszerű eszközök, melyek kiemelkedő érzékenységgel és felbontással rendelkeznek, és széles körben alkalmazzák az iparban és a tudományban az anyagok összetételének és tulajdonságainak vizsgálatára.
7+1 videós-content tipp szállodáknak - Pörgesd fel a forgalmat reels-videókkal
A modern szállodák számára elengedhetetlen a dinamikus és figyelemfelkeltő videótartalmak alkalmazása a digitális marketingstratégiájuk részeként, különösen a reels-videók segítségével, amelyek rövid, lendületes formátumukkal optimalizálják a követők elérését és a foglalások növekedését.
Erre az engedélyre feltétlen szükséged lesz, ha nyáron fagyizót szeretnél nyitni
Tudom, hogy még csak január van, de nálam ez az időszak a nagy tervezések ideje, és egyébként is, ahhoz hogy nyáron vállalkozást indíthass, még időben el kell kezdened annak a megtervezését, többek között a szükséges dokumentumok beszerzését. Ezért kicsit elkezdtem utána járni annak, hogy milyen engedélyek kellenek, ha nyáron fagyizót szeretnék nyitni.
Minden ami üzlet!

Üzleti blog azok számára, akik naprakészek szeretnének lenni az üzleti világban történő eseményekkel. Ezen a portálon olyan üzleti dolgokról lesz szó, amivel megkönnyíthetem a mindennapjaidat neked is, ha üzleti témáról van szó!

 

Üzlet a hétköznapokban!

Hogyan oszd be az idődet hatékonyan? Hogyan legyünk produktívak? Mit kell mondani egy állásinterjún? vagy Hogyan legyek jó vezető? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a blogomat olvasod. Böngéssz az üzleti cikkek között és könnyítsd meg az üzlettel töltött hétköznapokat.

Hírek, érdekességek és üzleti programlehetőségek

 Az oldalon megtalálod az aktuális híreket és érdekességeket az üzleti világból. Üzleti események és programok, amiken érdemes részt venni, ha Te is az üzlet világában mozogsz!

Kitekintő

Kezdd velem a napot egy jó kávé mellett, és értesülj minden fontos dologról,amik az üzleti világban történtek! Számomra fontos, hogy tartalmaim olyan témákat érintsenek, amik érdekesek és izgalmasak, hogy olvasásukkal élményt is nyújtsak számodra!