Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?

Főoldal > Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?


2022/03/28
ZH

Évről évre egyre inkább népszerűbbé válik egy saját vállalkozás indítása, nem hiába hiszen számtalan előnye van. Amellett, hogy végre a magad ura lehetsz és azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél, üzleti szemszögből is megéri egyéni vállalkozónak lenni. Fenntartása nem mondható drágának, viszont egyszerű, nem szükséges egy társsal egyeztetni a döntéseinket, a tevékenység szüneteltethető, ha egy időszakban alacsonyabb a forgalmunk, és megszüntetni is egyszerű, könnyen kivitelezhető. Te is gondolkozol egyéni vállalkozás indításában? Nézd meg milyen feltételeknek kell megfelelned, hogy egyéni vállalkozó lehess!

Egyéni vállalkozás feltételei - Így indítsd el vállalkozásod

Kinek érdemes egyéni vállalkozást indítania?

Mindenki számára ideális lehet, ha szeretnének a saját lábukra állni és kipróbálni magukat az üzleti világban maguk főnökeként, azonban nem adnák fel az egész életüket emiatt, vagy nem csak ezzel szeretnének foglalkozni. Lehetünk egyéni vállalkozók másodállásban is. A másodállású egyéni vállalkozás lehetősége azok számára ajánlott, akik főállású munkájuk mellett mellékesen szeretnének a vállalkozásukkal foglalkozni. Ennek feltétele, hogy legalább 36 órás heti munkaidőben dolgozzunk, vagy nappali tagozaton tanulunk közép- vagy felsőfokú tanulmányokat. Másodállású vállalkozóként nem vagyunk kötelesek járulékok fizetésére.


Érdemes lehet, akkor is az egyéni vállalkozói formát választanunk, ha tevékenységünk szezonális vagy időszakosan ingadozó, ugyanis ebben a cég formában megengedett a tevékenység szüneteltetése más vállalkozási formákkal szemben. Miért jó ez? A szüneteltetés alatt nem kell járulékokat fizetnünk a vállalatok után.
Azonban számos feltétellel kell szembesülnünk, ha egyéni vállalkozást szeretnénk indítani. NÉzzük is meg mi kell hozzá! 

Egyéni vállalkozás indításának feltételei:


•    Külföldi állampolgárként szükséged van tartózkodási engedélyre
•    18 év alatti személy nem indíthat vállalkozást
•    Bizonyos büntetett előítélet is korlátozó: az egy évet meghaladó szabadságvesztés gazdasági, vagyon elleni vagy közélet tisztasága elleni bűncselekmény elkövetése esetén
•    Egyszerre csak egy egyéni vállalkozói jogviszonyod lehet
•    Nem lehetsz más egyéni vállalkozás tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja

 

Egyéni vállalkozás indításához szükséges bizonyos szervekhez bejelentkezned és bizonyos kérvényeket leadnod. Erről a Hogyan indítsak vállalkozást című cikkemben bővebben olvashatsz. Az elsődleges bejelentéshez, ami a vállalkozó székhelye szerinti illetékes okmányirodában kell végbe menjen, az Ügyfélkapus regisztráció. A regisztrációhoz szükséges egy formanyomtatványt kitöltened, amihez tudnod kell a Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) szerinti kódját és azt, hogy adott tevékenység bejelentés és engedély köteles-e, illetve képesítéshez kötött-e.

 

Tevékenység szerint ki nem lehet egyéni vállalkozó?


•    Őstermelő
•    Szolgáltató állatorvos
•    Ügyvéd
•    Szabadalmi ügyvivő
•    Közjegyző
•    Önálló bírósági végrehajtó


Amennyiben a tevékenység, amit vállalkozásunk számára választottunk képesítéshez kötött, akkor csakis abban az esetben választhatjuk, ha vagy saját magunk személyesen vagy egy a tevékenység folytatásában személyesen résztvevő alkalmazott rendelkezik a tevékenységhez igazodó képesítéssel.


Az egyéni vállalkozás tevékenységét csak abban az esetben indíthatjuk meg, ha megkaptuk az igazolást a nyilvántartásba helyezésről. Maga a bejelentés és a nyilvántartásba helyezés díjmentes, és 2020 óta vállalkozói igazolványt is ingyenesen igényelhetünk bármely kormányablakban.
 
Bevételek Gazdaság Jövő Pénz PiacLegfrissebb cikkek


Mit csinál egy traumatológus, és miért olyan fontosak a szakmában?
A traumatológusok kiemelkedő szerepet töltenek be az egészségügyi rendszerekben, hiszen az életmentő beavatkozásaik révén segítenek a súlyos sérülésekkel küzdő betegek gyógyulásában és rehabilitációjában.
5 elengedhetetlen felszerelés egy modern irodához
A modern iroda nem csak a munkavégzés helye, hanem a produktivitás, kreativitás és kényelem központja is. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legfontosabb felszerelést, amelyek elengedhetetlenek egy korszerű munkahelyhez. Ezek a felszerelések nemcsak a hatékonyságot növelik, hanem hozzájárulnak az alkalmazottak elégedettségéhez és jólétéhez is.
6 üzleti rendezvény, amivel erősítheted a vállalatod kapcsolatait
Üzleti rendezvények széles skálája áll rendelkezésre a vállalatok számára, hogy erősítsék kapcsolataikat, és a megfelelő események kiválasztása kulcsfontosságú az üzleti siker eléréséhez.
Minden ami üzlet!

Üzleti blog azok számára, akik naprakészek szeretnének lenni az üzleti világban történő eseményekkel. Ezen a portálon olyan üzleti dolgokról lesz szó, amivel megkönnyíthetem a mindennapjaidat neked is, ha üzleti témáról van szó!

 

Üzlet a hétköznapokban!

Hogyan oszd be az idődet hatékonyan? Hogyan legyünk produktívak? Mit kell mondani egy állásinterjún? vagy Hogyan legyek jó vezető? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a blogomat olvasod. Böngéssz az üzleti cikkek között és könnyítsd meg az üzlettel töltött hétköznapokat.

Hírek, érdekességek és üzleti programlehetőségek

 Az oldalon megtalálod az aktuális híreket és érdekességeket az üzleti világból. Üzleti események és programok, amiken érdemes részt venni, ha Te is az üzlet világában mozogsz!

Kitekintő

Kezdd velem a napot egy jó kávé mellett, és értesülj minden fontos dologról,amik az üzleti világban történtek! Számomra fontos, hogy tartalmaim olyan témákat érintsenek, amik érdekesek és izgalmasak, hogy olvasásukkal élményt is nyújtsak számodra!