Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?

Főoldal > Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milyen feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?


2022/03/28
ZH

Évről évre egyre inkább népszerűbbé válik egy saját vállalkozás indítása, nem hiába hiszen számtalan előnye van. Amellett, hogy végre a magad ura lehetsz és azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél, üzleti szemszögből is megéri egyéni vállalkozónak lenni. Fenntartása nem mondható drágának, viszont egyszerű, nem szükséges egy társsal egyeztetni a döntéseinket, a tevékenység szüneteltethető, ha egy időszakban alacsonyabb a forgalmunk, és megszüntetni is egyszerű, könnyen kivitelezhető. Te is gondolkozol egyéni vállalkozás indításában? Nézd meg milyen feltételeknek kell megfelelned, hogy egyéni vállalkozó lehess!

Egyéni vállalkozás feltételei - Így indítsd el vállalkozásod

Kinek érdemes egyéni vállalkozást indítania?

Mindenki számára ideális lehet, ha szeretnének a saját lábukra állni és kipróbálni magukat az üzleti világban maguk főnökeként, azonban nem adnák fel az egész életüket emiatt, vagy nem csak ezzel szeretnének foglalkozni. Lehetünk egyéni vállalkozók másodállásban is. A másodállású egyéni vállalkozás lehetősége azok számára ajánlott, akik főállású munkájuk mellett mellékesen szeretnének a vállalkozásukkal foglalkozni. Ennek feltétele, hogy legalább 36 órás heti munkaidőben dolgozzunk, vagy nappali tagozaton tanulunk közép- vagy felsőfokú tanulmányokat. Másodállású vállalkozóként nem vagyunk kötelesek járulékok fizetésére.


Érdemes lehet, akkor is az egyéni vállalkozói formát választanunk, ha tevékenységünk szezonális vagy időszakosan ingadozó, ugyanis ebben a cég formában megengedett a tevékenység szüneteltetése más vállalkozási formákkal szemben. Miért jó ez? A szüneteltetés alatt nem kell járulékokat fizetnünk a vállalatok után.
Azonban számos feltétellel kell szembesülnünk, ha egyéni vállalkozást szeretnénk indítani. NÉzzük is meg mi kell hozzá! 

Egyéni vállalkozás indításának feltételei:


•    Külföldi állampolgárként szükséged van tartózkodási engedélyre
•    18 év alatti személy nem indíthat vállalkozást
•    Bizonyos büntetett előítélet is korlátozó: az egy évet meghaladó szabadságvesztés gazdasági, vagyon elleni vagy közélet tisztasága elleni bűncselekmény elkövetése esetén
•    Egyszerre csak egy egyéni vállalkozói jogviszonyod lehet
•    Nem lehetsz más egyéni vállalkozás tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja

 

Egyéni vállalkozás indításához szükséges bizonyos szervekhez bejelentkezned és bizonyos kérvényeket leadnod. Erről a Hogyan indítsak vállalkozást című cikkemben bővebben olvashatsz. Az elsődleges bejelentéshez, ami a vállalkozó székhelye szerinti illetékes okmányirodában kell végbe menjen, az Ügyfélkapus regisztráció. A regisztrációhoz szükséges egy formanyomtatványt kitöltened, amihez tudnod kell a Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) szerinti kódját és azt, hogy adott tevékenység bejelentés és engedély köteles-e, illetve képesítéshez kötött-e.

 

Tevékenység szerint ki nem lehet egyéni vállalkozó?


•    Őstermelő
•    Szolgáltató állatorvos
•    Ügyvéd
•    Szabadalmi ügyvivő
•    Közjegyző
•    Önálló bírósági végrehajtó


Amennyiben a tevékenység, amit vállalkozásunk számára választottunk képesítéshez kötött, akkor csakis abban az esetben választhatjuk, ha vagy saját magunk személyesen vagy egy a tevékenység folytatásában személyesen résztvevő alkalmazott rendelkezik a tevékenységhez igazodó képesítéssel.


Az egyéni vállalkozás tevékenységét csak abban az esetben indíthatjuk meg, ha megkaptuk az igazolást a nyilvántartásba helyezésről. Maga a bejelentés és a nyilvántartásba helyezés díjmentes, és 2020 óta vállalkozói igazolványt is ingyenesen igényelhetünk bármely kormányablakban.
 
Bevételek Gazdaság Jövő Pénz PiacLegfrissebb cikkek


Bámulatos technológia - Mi az a Fourier-transzformációs technológián alapuló NIR spektrométer?
A Fourier-transzformációs technológián alapuló NIR spektrométerek, vagy röviden FT-NIR spektrométerek, korszerű eszközök, melyek kiemelkedő érzékenységgel és felbontással rendelkeznek, és széles körben alkalmazzák az iparban és a tudományban az anyagok összetételének és tulajdonságainak vizsgálatára.
7+1 videós-content tipp szállodáknak - Pörgesd fel a forgalmat reels-videókkal
A modern szállodák számára elengedhetetlen a dinamikus és figyelemfelkeltő videótartalmak alkalmazása a digitális marketingstratégiájuk részeként, különösen a reels-videók segítségével, amelyek rövid, lendületes formátumukkal optimalizálják a követők elérését és a foglalások növekedését.
Erre az engedélyre feltétlen szükséged lesz, ha nyáron fagyizót szeretnél nyitni
Tudom, hogy még csak január van, de nálam ez az időszak a nagy tervezések ideje, és egyébként is, ahhoz hogy nyáron vállalkozást indíthass, még időben el kell kezdened annak a megtervezését, többek között a szükséges dokumentumok beszerzését. Ezért kicsit elkezdtem utána járni annak, hogy milyen engedélyek kellenek, ha nyáron fagyizót szeretnék nyitni.
Minden ami üzlet!

Üzleti blog azok számára, akik naprakészek szeretnének lenni az üzleti világban történő eseményekkel. Ezen a portálon olyan üzleti dolgokról lesz szó, amivel megkönnyíthetem a mindennapjaidat neked is, ha üzleti témáról van szó!

 

Üzlet a hétköznapokban!

Hogyan oszd be az idődet hatékonyan? Hogyan legyünk produktívak? Mit kell mondani egy állásinterjún? vagy Hogyan legyek jó vezető? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a blogomat olvasod. Böngéssz az üzleti cikkek között és könnyítsd meg az üzlettel töltött hétköznapokat.

Hírek, érdekességek és üzleti programlehetőségek

 Az oldalon megtalálod az aktuális híreket és érdekességeket az üzleti világból. Üzleti események és programok, amiken érdemes részt venni, ha Te is az üzlet világában mozogsz!

Kitekintő

Kezdd velem a napot egy jó kávé mellett, és értesülj minden fontos dologról,amik az üzleti világban történtek! Számomra fontos, hogy tartalmaim olyan témákat érintsenek, amik érdekesek és izgalmasak, hogy olvasásukkal élményt is nyújtsak számodra!